به گزارش خبر ساز از اصفهان، فرهنگ یکی از مهمترین عرصههای فعالیت و همچنین یکی از مغفولترین و مظلومترین این عرصهها در کشور است که دولتها در مقاطع مختلف آنچنان که حق آن بوده است را ادا نکردهاند؛ دولت فعلی نیز از ابتدای کار، اولویت خود را مسائل اقتصادی و حل مشکلات برجای مانده از قبل قرار داد، در این میان برخی معتقدند که کمتر به عرصه فرهنگ توجه شده و برخی دیگر میگویند دولت در این یکسال کارهای خوبی انجام داده است.
در این بین آنچه نمود خوبی داشته، مشارکتهای مردمی و همراهی برخی نهادهای دولتی بر عدم توقف عرصه فرهنگ و ریلگذاریها و بسترسازیهای مناسب و متناسب با شرایط موجود است، مشارکت نهادهای دولتی و مجموعههای مردمی، عینیتبخشی به مردمیسازی فرهنگ با پشتیبانی دولت برای تحقق عدالت در عرصه فرهنگ است.
فرهنگ، هوایی است که روح و جان جامعه آن را تنفس می کند، هم لطیف و مطبوع و هم سمی و خطرآفرین است، موضوعی که از فضای اجتماعی و سیاسی حکمرانان متأثر میشود و گاه با چرخش های ۱۸۰ درجهای در رویکردها مواجه میشود، مقولهای با حقوق نانوشته و جریانی با تکثر اجتهادها، سینما و تئاتر، کتاب و کاغذ، روزنامه و صنایع دستی و... همه در مسیر تعالی فرهنگ، رسالت ارشاد و ایجاد طبع لطیف و هوای مطبوع درکالبد جامعه را به دوش میکشند.
بر همین اساس برای بررسی عملکرد عملکرد فرهنگی دولتبه سراغ چندتن از فعالان و متولیان عرصه فرهنگ رفتیم تا ارزیابی آنها را در این باره جویا شویم.
افزایش ۵.۵ برابری بودجه فرهنگ
حجت الاسلام حسین میرزایی، نماینده و عضو کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار فارس اصفهان درخصوص عملکرد فرهنگی دولت در یک سال گذشته اظهار داشت: دولت به دلیل اولویت زمانی مسائل معیشتی به فرهنگ که اولویت ذاتی دارد کمتر توجه کرده که در این زمینه باید اهتمام بیشتری داشته باشد.
وی با بیان اینکه در برنامه هفتم، باید جایگاه مناسبی برای فرهنگ دیده شود، افزود: البته اگرچه بودجه فرهنگی کشور در دو سال اخیر از ۰.۵ درصد بودجه عمومی به ۲/۷ درصد یعنی حدود ۵/۵ برابر افزایش یافته اما تا رسیدن به مطلوب راه درازی در پیش داریم.
نماینده و عضو کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تصریح داشت: باید فرهنگ تعیینکننده اقتصاد باشد؛ بنابراین هر تصمیم مهم اقتصادی بایستی پیوست فرهنگی مناسب هم داشته باشد و پیوست فرهنگی اتفاق افتاده در پی جراحی اقتصادی دولت، پیوست نامناسبی بوده است.
«آتش به اختیار» عمل کردن نیروها و جوانان انقلابی اکنون نیز باید اجرا شود
حجتالاسلام جواد جلوانی، مدرس سواد رسانه و مدیریت فرهنگی بیان کرد: طبیعی است که دولت آقای رئیسی به دلیل خسارتهای اقتصادی باقی مانده از دولت قبل، مجبور است فعالیتهای خود را با اولویت معاش و اقتصاد تعریف کند و حتی در سفرهای استانی رئیس جمهور محترم هم مطالبات و مصوبات بیشتر در همین زمینه مالی و اقتصادی است.
وی تصریح داشت: فرهنگ مثل همیشه مظلوم واقع شده است، سوال این است که حالا وظیفه نخبگان و دلسوزان عرصه فرهنگ چیست؟ آیا فرمانی که رهبر معظم انقلاب اسلامی برای «آتش به اختیار» عمل کردن نیروها و جوانان انقلابی در ۵ سال قبل مطرح کردند، اکنون نیز باید اجرا شود؟ میدانیم که آتش به اختیار در مرحلهای است که ارتباط نیروها با مرکز فرماندهی قطع باشد یا آنکه به طور کلی مرکز فرماندهی دچار اختلال باشد.
جلوانی در ادامه بیان کرد: دولت آقای روحانی با تفکرات لیبرالی در عرصه فرهنگ معتقد بود که اصلا نباید دولت در این عرصه دخالت چندانی کند و فرهنگ را به حال خود رها کرده بود، البته دولت آقای رئیسی چنین تفکر لیبرالی را قبول ندارد و معتقد به مهندسی فرهنگی است.
مدرس سواد رسانه و مدیریت فرهنگی افزود: در این زمینه لازم است بروکراتهای باقی مانده از دولت قبل در عرصه فرهنگ جای خود را به جوانان خوش ذوق انقلابی بدهند.
ریلگذاریها و سوگیریهای دولت، در یکسال اخیر خوب بوده است
همچنین علی صالحی، عضــو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر اصفهان، در گفتوگو با خبرنگار فارس در خصوص میزان تحقق شعار عدالت فرهنگی دولت سیزدهم اذعان داشت: به نظر میرسد در رابطه با شعارهای دولت که در حوزههای مختلف مطرح شده، فضای تعاملی خوبی در حوزه فرهنگی رقم خورده البته برای ارزیابی، یکسال کم است اما در حوزه مشارکت مردمی و همافزایی نهادهای دولتی و مردمی، خیز خوبی صورت گرفته است.
وی افزود: مجموعه دولت در استفاده از ظرفیتهای مردمی برای تحقق عدالت، حرکت و سوگیری خوبی داشته و با توجه به اینکه شاخصه اصلی دولت سیزدهم تعامل میان دستگاهها و حرکت به سمت ظرفیتهای مردمی بوده است، با توجه به شرایط اصفهان در حوزه فرهنگی در این زمینه موفق بودهایم.
صالحی درباره تحقق عدالت و مبارزه با فساد بیان داشت: نیاز است در حوزه عدالت و مبارزه با فساد اقدامات ساختاری و فرایندی صورت بگیرد یعنی از جهتی در حوزه خدمات و امکانات حرکت عادلانه رقم خورد و از سمت دیگر نیز اصلاح فرایندها مسیر درستی را دنبال کند.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر خاطرنشان کرد: اینکه در مدت یک سال که دولت مستقر شده و ادارات کل آمدند انتظار داشته باشیم یک تحول اجتماعی و فرهنگی عظیمی اتفاق بیافتد یک نگاه اشتباه است، بلکه نیاز است به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا ریلگذاریها در حوزه جوانگرایی و عدالت فرهنگی صورت گرفته است یا خیر.
وی در پایان تاکید کرد: فرهنگ، موضوع سیال و رو به رشد است و نمیتوان توقفی در آن ایجاد کرد، بلکه نیاز است مؤلفههای آن را اجرا و توسعه دهیم و در ادامه مسیر نقاط قوت و ضعف و آسیبها را شناسایی کنیم و در این مسیر اگر طبق ریلگذاریهای سال اول مصادیقی را تعریف و از تجربه ها استفاده کنیم، حل مسائلی برای مردم محسوستر خواهد بود.
بررسی شاخصهای جنسیتی را در دستور کار قرار دادهایم
مرضیه استکی مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس با تاکید بر این که عدالت فرهنگی یعنی فراهم کردن امکان بهرهمندی مردم از زیرساختهای فرهنگی، اظهار داشت: باید بر اساس برنامههای فرهنگی عدالت فرهنگی را در دستور کار قرار دهیم.
وی با اشاره به استقرار دولتها و نگاه تحولخواهانه آنها به جامعه گفت: بر همین اساس نوع برنامههای هر دولتی بستگی به آن دولت دارد، در حوزه فرهنگ نیز وزارتخانههای مربوطه باید نگاه ویژهای به پیوستهای فرهنگی داشته باشند، بعضی از وزارتخانهها مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی و ورزش و جوانان به صورت مستقیم با مسائل فرهنگی درگیر هستند.
استکی افزود: برای مثال اگر ما امکان بهرهمندی زنان را از زیرساختهای فرهنگی فراهم کنیم، قدم مثبتی برداشتهایم، با توجه به نگاه تحولخواهانه دولت، عدالت فرهنگی تا سطح روستاها نیز باید برقرار شود تا زنان روستایی نیز استفاده کافی را از این موضوع ببرند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان با بیان اینکه معاونت زنان ریاست جمهوری برنامههای شاخصی برای توسعه فرهنگی خود در دستور کار قرار داده است ادامه داد: یکی از مواردی که دولت در حوزه زنان به آن توجه ویژهای دارد، نقد و بررسی شاخصهای عدالت جنسیتی است که در آن بازنگری و آسیبشناسی شاخصها در دستور کار این معاونت قرار گرفته است و این موضوع بسیار ضرورت داشت.
وی در خصوص مطرح شدن موضوع الگوی سوم زن مسلمان از طرف رهبر معظم انقلاب گفت: تبیین این موضوع باید توسط دانشگاهیان، متخصصان و مراکز علمی پژوهشی در دستورکار قرار میگرفت، ولی پس از فرمایش مقام معظم رهبری، این موضوع به صورت جدی دنبال نشد و اگر دنبال میشد، خیلی از سوالات بانوان در این حوزه به جواب میرسید.
استکی با اشاره به وجود حلقههای میانی در استانها و شهرستانها گفت: ارتباط مشترک با حلقههای میانی در این دولت به صورت جدی دنبال میشود و هدف از این نیز، حمایت از حلقههای میانی و برقراری ارتباط این حلقهها با دستگاههای اجرایی به منظور اجرای کیفی برنامهها در موضوعات مرتبط با بانوان است.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان همچنین به نگاه ویژه دولت سیزدهم به قانون حمایت خانواده و جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: دولت با همکاری مجلس درصدد حمایت و تشویق خانوادهها برای فرزندآوری بوده و از مهر سال گذشته این قانون به صورت جدی در دستور کار قرارگرفت و ستادی برای آن تشکیل شد.
وی با توجه به نگاه نخبهپروری در دولت بیان داشت: در حوزه زنان نیز این رویکرد وجود دارد که معاونت رئیسجمهور در امور زنان نیز همین رویکرد دنبال میکند، ما زنان توانمند و نخبه کم نداریم اما شناسایی در راستای حوزه تخصصی آنها در حال اجرا است.
تشکیل ۷ کارگروه مرتبط با زنان و خانواده در نهاد ریاستجمهوری
استکی درباره برنامههای نهاد ریاست جمهوری در حوزه زنان تصرح کرد: در دستورالعملی که وزارتخانه ذیل برنامههای نهاد ریاست جمهوری برای بانوان و خانواده دارد هفت کار گروه تحکیم خانواده، الگوی سوم زن مسلمان، جمعیت، زیست عفیفانه، حقوق و مسؤولیتهای بانوان، نشاط اجتماعی و کسب و کار پایدار را تعریف کرده و در رأس این کارگروهها بانوان توانمند و نخبه قرار دارند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان درباره چگونگی تحقق عدالت فرهنگی بیان کرد: گاهی وقتها خود مردم میتوانند در تحقق عدالت فرهنگی کمک و ظرفیتهای استان و شهرستانها را شناسایی کنند تا ظرفیتهای خودشان در شهرستانها در مکانهای مختلف بررسی شود.
وی در پایان گفت: اینکه چه نیازهایی وجود دارد و در راستای عدالت فرهنگی میتواند نمود پیدا کند را به مسؤول مربوطه دقیق ارائه دهند، دقیقا انگشت روی نقطههای حساس بگذارند و در همان راستا حرکت کنند؛ اگر ابعاد آن را درست بررسی کنیم تحقق هر کدام باعث عدالت فرهنگی میشود.
انتهای پیام/۶۳۱۰۶/م/